POPPENDOKTER - Poppenatelier Vlijtig Liesje

Ga naar de inhoud

POPPENDOKTER

Wij repareren ondermeer:
(Antieke) porseleinen poppen
"Steiff" en andere merken
Allerlei (kinder)knuffels
Celluloid poppen
Jaren '60 tot nu - vinyl speelpoppen
(nieuw stoffen lijf en slaapogen)
OPLEIDING EN ERVARING
De basis van het poppendokterschap van Liesbeth van Marion is een degelijke cursus Creatieve Handvaardigheid. Een opleiding van twee jaar, afgesloten met een officieel staatsexamen. Naast haar werk als poppendokter ging zij in 1985 porseleinen poppen maken en daarin ook cursussen geven. Deze cursussen worden overigens niet meer gegeven. In haar 38- jarig poppendokterschap (september 2022) zijn er duizenden poppen, beren, antiek speelgoed en kinderknuffels door haar handen gegaan. Bijvoorbeeld om kapotte ogen of versleten elastiek te vervangen. Regelmatig wordt een algehele restauratie uitgevoerd. Dit gebeurt altijd in overleg met de opdrachtgever.

REPARATIES INLEVEREN
U kunt uw reparaties tijdens de openingstijden in het atelier inleveren. Poppen, beren, kinderknuffels enz. graag zonder kleding inleveren. U ontvangt een ingevuld en genummerd reparatieformulier als ontvangstbewijs met daarop een specificatie van de geschatte reparatiekosten. Bewaar het reparatieformulier goed, want bij eventuele correspondentie moet u het reparatienummer vermelden. Bij weer ophalen moet u het formulier kunnen overleggen. Bij het ophalen van uw reparatie betaalt u de definitieve reparatie- / restauratiekosten. Let op: u kunt bij ons NIET pinnen!

ADVIES
Kom het liefst zelf met uw reparatie naar het atelier. Dan kan de poppendokter het materiaal zien, voelen, de reparatiemogelijkheden beoordelen, een inschatting maken van de kosten en u vrijblijvend adviseren. En u kunt precies aangeven wat u wilt en reparatiestoffen, kleertjes enz. kiezen. Kom met het kind van wie de knuffel is, want dat weet het beste wat eraan gerepareerd moet worden en vooral .... welke stofjes daarvoor moeten worden gebruikt.

CELLULOID POPPEN en AANSPRAKELIJKHEID
Lange tijd werden kinderspeelpoppen gemaakt van celluloid. Eén van de bekendste merken is het Duitse "Schildkröt" dat nog steeds poppen produceert. Vanwege de brandbaarheid van celluloid is de productie ervan midden jaren '50 gestaakt. Schildkröt ging over op het vrijwel onbreekbare materiaal Tortulon. Plastic en nog later vooral vinyl (vanaf 1967) deden hun intrede in de poppenindustrie. Het fietsstuur werd lange tijd voorzien van een zwart celluloid omhulsel. Maar ook bijouteriedoosjes, haarborstels, servetringen en kleine kunstvoorwerpen werden er in diverse kleuren van gemaakt. Helaas verdwijnen de weekmakers in de loop van de tijd uit het celluloid, vooral door blootstelling aan zonlicht. Door dit proces verhardt het celluloid en breekt dan gemakkelijk. Ook celluloid poppen lijden aan dit fenomeen. De poppendokter krijgt deze poppen steeds vaker ter reparatie aangeboden. Hoewel wij uw celluloid pop met de grootst mogelijke voorzichtigheid behandelen, kan als gevolg van ouderdom van het materiaal gedurende transport naar en verblijf en reparatieproces in ons atelier andere dan de aanvankelijke schade ontstaan aan de pop. Hiervoor aanvaarden wij geen aansprakelijkheid. Als u opdracht geeft voor een reparatie aan een celluloid object gaat u automatisch akkoord met deze clausule.

TIPS voor behandeling van celluloid poppen
1. Zet uw celluloid poppen nooit in zonlicht maar altijd op een koele plek in de schaduw, liefst in een afgesloten vitrine. Wees er heel voorzichtig mee: naarmate de pop ouder wordt, neemt de broosheid toe.
2. Meestal zijn hoofd en ledematen van deze poppen met een elastiekverbinding aan het lijf bevestigd. De poppendokter kent het materiaal en zal bij het "elastieken" de spanning daarop aanpassen. Probeer deze klus niet zelf te fixen.
3. Laat kleine kinderen er niet mee spelen! Vanwege de kwetsbaarheid zijn deze poppen ongeschikt als kinderspeelgoed.
2: Breekt uw celluloid pop, bewaar dan alle stukjes. Elk ontbrekend stukje maakt de reparatie immers duurder!
3: Probeer vooral niet om celluloid zelf te repareren. Sommige lijmsoorten tasten dit materiaal aan waardoor onherstelbare vervorming optreedt.
Veel celluloid poppen vertegenwoordigen een steeds hogere waarde. Ten eerste doordat ze niet meer worden geproduceerd en ten tweede doordat hun aantal gestaag afneemt. Oorzaak: gebroken exemplaren worden nogal eens weggegooid bij het afval omdat er, vaak ten onrechte, vanuit wordt gegaan dat reparatie of restauratie niet (meer) mogelijk is. Echter in veel gevallen kan de schade vrijwel onzichtbaar worden gerestaureerd. Kom gerust langs voor vrijblijvend advies.

ADVIES verpakken voor verzending celluloid pop
Bedenk dat het pakket tijdens het transport vaak niet zachtzinnig wordt behandeld. Verpak de pop daarom in een ruim bemeten, stevige kartonnen doos. De doos moet ruim plaats bieden aan de pop. Begin met de pop voorzichtig in "bubbeltjesplastic" te omwikkelen en zet dit met een stukje verpakkingstape vast. Zorg dat de pop midden in het overige verpakkingsmateriaal komt te liggen of zitten. Dat overige verpakkingsmateriaal mag bestaan uit proppen krantenpapier of ander deugdelijk verpakkingsmateriaal. Denk aan het milieu! Verpak de pop niet "bloot" in krantenpapier i.v.m. overdracht van moeilijk te verwijderen drukinkt op het celluloid. Het laatste geldt ook voor vinylpoppen. Schrijf duidelijk met zwarte viltstift op alle buitenzijden van het postpakket: ZEER BREEKBAAR. Of plak er een of meer stickers met deze waarschuwing op.

TRANSPORTSCHADE en AANSPRAKELIJKHEID
Voor schade die op het transport aan uw eigendommen ontstaat, kan de firma Poppenatelier Vlijtig Liesje in Leiden geen verantwoording aanvaarden, omdat wij geen invloed hebben op de behandeling van het postpakket tijdens het transport. Transportschade is altijd geheel voor risico van de eigenaar. U kunt er voor kiezen om uw eigendom onder verzekerservice van het transportbedrijf te verzenden.

BABY BORN en BARBIE POPPEN
Deze poppen repareren wij niet. Wij adviseren u - zeker binnen de garantietermijn - met uw defecte pop terug te gaan naar de leverancier of fabrikant.

REPARATIES: "Hoe lang duurt het (nog)?"
Het is een veelgestelde vraag aan de poppendokter. Wees gerust: u hoeft zich geen zorgen te maken als u enkele maanden niets hoort van de poppendokter over uw reparatie. Uw reparatie is er dan wel een van de vele, maar elke opdracht krijgt de nodige aandacht. Er wordt aan gewerkt. Veel reparaties, vooral aan celluloid poppen, kun je niet "even snel" doen. Daarom ligt er altijd een flink aantal reparaties op de werktafel, waaraan regelmatig en systematisch wordt gewerkt. Voor de meeste restauraties is het niet doenlijk om vooraf de exacte reparatieduur af te spreken. Dit geldt vooral voor gebroken poppen van celluloid, porselein en papier-maché. Wilt u vragen over de status van uw reparatie per telefoon en e-mail tot een minimum beperken?
Zonder vermelding van uw reparatienummer kunnen wij geen informatie verstrekken!

VRAGEN
Als u wilt weten of een reparatie of restauratie aan uw pop, beer enz. mogelijk is, kom er dan bij voorkeur mee langs in onze winkel. Per e-mail kan ook. Wees duidelijk en zo volledig mogelijk in uw vraagstelling. Voeg liefst één of meer duidelijke foto's van het object bij, waaronder een close-up van wat kapot is. Vermeld het mankement, omschrijf zo mogelijk het merk, de lengte en het materiaal. Bedenk dat zelfs dan de poppendokter vaak geen goede "diagnose" kan stellen en niet op afstand kan beoordelen of reparatie/restauratie mogelijk is. U krijgt zo spoedig mogelijk antwoord op uw vraag.
Terug naar de inhoud